Hirsitalon pitkällä sivulla puuseppä Emil Sundquist on polvillaan töissä poistamassa alushirttä, joka on maata vasten. Hirsi on mädäntynyt monen vuoden uskollisen palvelun jälkeen ja hevosmuurahaiset ovat muuttaneet sisään heikentyneen hirren läpi. Emil Sundquist on kotoisin Uumajasta, ja hän on ollut kiinnostunut puusepäntöistä lapsuudesta lähtien. Hän sai inspiraation isoisältään, joka oli valokuvaaja, mutta nikkaroi usein vapaa-ajallaan. Aikuisena Emil aloitti puuseppänä ja työskenteli useita vuosia eri rakennustyömailla, mutta hän kaipasi jotain enemmän. – Etsin jotain haastavampaa ja olen aina ollut kiinnostunut puusepäntöistä ja työkaluista. Hain ja pääsin Göteborgin yliopiston Mariestadissa toteuttamaan rakennuspuusepän koulutusohjelmaan. Siellä opin puusepäntöitä, hirsirakentamista ja muita tekniikoita. Sekä suuren määrän teoriaa, Emil sanoo.
Koulutus antoi juuri sen kehityksen, jota Emil kaipasi. Nykyään hänellä on oma yritys ja hän tekee yhteistyötä samanmielisten puuseppien kanssa. Tänään työtoverina on toinen Emil, nimittäin Emil Stangenberg Stangenbergs Trähantverkistä.
Kokonaisen hirren, seinän kantavan osan, vaihtamisen täytyy olla vaarallista ja vaikeaa. Jos kysyt Emililtä, se ei ole sitä. Hänestä työ on helppoa ja vaaratonta.
– Nostamme talon seinää, poistamme vanhan hirren ja laitamme uuden alushirren tilalle, Emil sanoo. Molemmat Emilit tukevat seinää tunkilla pitääkseen sen paikallaan, kun mätä hirsi poistetaan. Se on likainen työ, jossa ryömitään polvillaan talon perustan alla, jotta kaikki vanha puu saadaan poistettua. On tärkeää käyttää kulutusta kestäviä vaatteita, jotka sietävät likaa.
Björnkläderin tavoite on ollut vuodesta 1905 lähtien luoda kestäviä työvaatteita, joita on myös mukava käyttää. Meillä on omat ompelijat, suunnittelijat ja mallien piirtäjät Göteborgin lähellä olevassa pääkonttorissamme. Tämä mahdollistaa prototyyppien ompelun ja kokeilemisen siinä ympäristössä, jossa vaatteita aiotaan käyttää. Se on jo itsessään käsityötä.
Hirsitalon pohjassa sijaitsevien hirsien vaihtaminen on itse asiassa hyvin yleistä. Alushirret ovat muita hirsiä alttiimpia mätänemiselle ja hyönteisten hyökkäyksille.
Emil Sundquist ottaa vastaan tehtäviä, jotka liittyvät vanhoihin taloihin, ja on huomannut, että kiinnostus vanhoja hirsitaloja kohtaan lisääntyy vuosi vuodelta. –Ihmiset ovat alkaneet tulla yhä ympäristötietoisemmiksi ja kestävä rakentaminen ja materiaalien uudelleenkäyttö tai jopa kokonaisten talojen uudelleenkäyttö on erittäin hyvä ja ympäristöystävällinen ratkaisu. Nykyään monet ihmiset soittavat ja pyytävät vinkkejä ja neuvoja, Emil sanoo.
Leipomon uudessa hirressä on osa kuoresta jäljellä. Hyönteiset pitävät kuoresta tai kuoren alla olevasta kerroksesta, ja se säilyttää myös kosteutta. Emil poistaa kuoren veitsellä. Kun hirsi on kuorittu, Emil ja hänen kollegansa toinen Emil poistavat uloimman kerroksen hirsikirveellä.
– Kun uudet hirret ovat paikoillaan, talossa ei myöskään haise enää pahalle. Ylimääräisenä plussana hirsi kestää entistä paremmin kosteutta, sillä kun katkaisemme puun uloimmat kuidut, sade valuu paremmin pois, Emil sanoo.
Västerbottenissa on paljon tyhjiä taloja, mutta hoidon puutteesta huolimatta ne pysyvät pystyssä vielä sata, ehkä jopa sataviisikymmentä vuotta edellyttäen, että katot ovat tiiviit. Se todistaa peruslaadusta, joka kestää. Koska kiinnostus kestävään suunnitteluun ja vanhoihin taloihin lisääntyy, on myös enemmän ihmisiä, jotka haluavat kunnostaa ja ylläpitää hirsitaloja. Se ei ole aina niin helppoa. – Jos menet maaliliikkeeseen tai rautakauppaan, heillä on periaatteessa vain maaleja, lakkoja ja liimoja, jotka on mukautettu nykyaikaisiin rakennusmenetelmiin. Nämä rakennusmenetelmät tarkoittavat yleensä sitä, että talo on tiivis, sen seinissä on muovia ja talossa on kunnolla ohjattu ilmanvaihto kosteuden poistamiseksi sisältä.
– Vanhan puutalon rakenne on hengittävä. Jos maalaat tällaisen talon nykyaikaisella, tiiviillä maalilla, vaarana on kosteuden jääminen rakenteisiin, jolloin tulee usein ongelmia. Sanonkin yleensä, että eniten töitä meille aiheuttavat muovimaalit ja lasista tai mineraalivillasta valmistetut eristemateriaalit, koska kun tällaisia uusia materiaaleja käytetään vanhoissa taloissa, se menee usein pieleen, Emil sanoo.
Jos remontoit hirsitaloa, on tärkeää valita oikeat materiaalit tähän tarkoitukseen. Ja paljon erikoistyökaluja vai? – Ei, minulla ei ole paljoa erikoisvarusteita verrattuna tavalliseen rakennusyritykseen. Työstettävät materiaalit ovat suurimmaksi osaksi puuta. Tarvitaan käsisahoja, moottorisahoja, kirveitä ja asianmukaiset nostovälineet, koska hirret ovat painavia. Minulla on kyllä erikoisuutena suuri kokoelma vanhoja höyliä, joita käytetään usein, Emil sanoo.
Nyt Emilit ovat yhdessä saaneet irrotettua vanhan alushirren. Hirren keskiosassa, josta puu on mädäntynyt, hirsi on huokoista ja siitä saa palasia irti käsin. Hirsi on suojellut talon asukkaita säältä ja tuulelta vuosikymmenien ajan, ja sen viimeinen tehtävä on toimiminen mallina uudelle hirrelle.
Lounas nautitaan ulkona uuden alushirren päällä istuen. Se näyttää uskomattoman idylliseltä. Emilin mielestä yksi ammatin hyvistä puolista on se, että vanhat talot ovat usein erittäin kauniissa ympäristössä. – On hienoa saada mahdollisuus vierailla kauniissa paikoissa, joihin ei muuten pääsisi, Emil sanoo. Onko näissä töissä huonoja puolia? – Lounas on useimmiten kylmä, Västerbottenissa on talvella miinusasteita eikä mikroaaltouuneja yleensä ole. Mutta kestän kaiken tämän kyllä, Emil naurahtaa.
Puun lisäksi Emil arvostaa myös muita kestäviä luonnonmateriaaleja. Savi, kivi ja pellava ovat materiaaleja, joita voidaan käyttää monin eri tavoin sekä käyttää myös uudelleen. Vanhat talot säilyvät pitkään näiden luonnonmateriaalien ansiosta. Aikaisemmin sammalta tai pellavaa käytettiin eristeenä hirsien välissä. Sammal pitää kylmän ulkona pitkään. – Kun nostamme sata vuotta vanhan hirren, löydämme joskus sammalta, joka on niin hyvässä kunnossa, että se voidaan käyttää uudelleen. Se on upeaa, Emil sanoo.
Vanhat talot ovat ajattomia ja kauniita. Osittain tämä johtuu siitä, että ne on rakennettu hyvistä materiaaleista, mutta Emilin mielestä niiden rakenteiden suhteet ovat myös harmoniset. Ne eivät ole kauniita vain kauneuden vuoksi, vaan melkein kaikella on taloissa myös tehtävä. Hyvin rakennettu kuisti on kaunis, mutta se pitää myös lumen poissa etuovelta. Suunnittelu kohtaa funktion, Emil sanoo kestävästä suunnittelusta.
– Ei ole kestävää repiä uutta keittiötä vain siksi, että se ei sovi tiettyyn tyyliin, tai maalata huonetta uudelleen puolen vuoden välein vain siksi, että trendiartikkelissa esitellään uusia värejä, Emil sanoo.
Emil ei heitä mitään pois. Hän pitää selkeistä linjoista taloissa ja samalla tavalla hän arvostaa ajattomuutta, mukavuutta ja kestävyyttä työvaatteissa.
Björnkläderin suunnittelufilosofia pohjautuu myös kestävään kehitykseen. Vaatteemme on valmistettu kestämään pitkään. Jokainen vaatteita koskeva päätös on punnittava huolellisesti. Vaatteen kestävyydellä ei ole merkitystä, jos ihmiset eivät halua käyttää niitä värien tai leikkauksen takia.
Emil Sundquistin työssään käyttämä puu on enimmäkseen mäntyä, mutta myös kuusi toimii hyvin. Tukit saisivat mielellään kuivua pari vuotta. Hyvän puutavaran hankkiminen ei ole aina niin helppoa, mutta Emilillä on ollut tuuria. Muutama vuosi sitten hän pääsi kollegansa kanssa käymään tuttavan omistamalla tonttimaalla ja sai itse valita kaadettavat ja sahattavat puut. – Ne olivat 170 vuotta vanhoja mäntyjä ja erittäin hyvää laatua. Valitsimme noin tuhat juoksumetriä puuta, jonka annoimme sahattavaksi. Saimme niistä sekä hirsiä että lautoja ja lankkuja, joita voimme käyttää moniin töihin. Se oli iso investointi, mutta tuntui hyvältä saada paikallista puuta hankittua, Emil sanoo.
Työpäivä alkaa lähetä loppuaan. Emil ja hänen kollegansa keräävät työkalunsa. Uusi alushirsi on paikallaan. Tuore, vaalea puu hohtaa vanhaa talon julkisivua vasten. Nytkö se sitten maalataan vai? – Jos haluat maalata sen, suosittelen yleensä liimamaalia, kuten Falu-punamultamaalia, pellavaöljymaalia tai ehkä jotain tervaseosta. Puutalon hirsiä ei kuitenkaan tarvitse maalata, ne kestävät kyllä. Jos katto on tiivis, puu hyvälaatuista ja sijainti suojainen, talo kestää sata vuotta tai enemmän, Emil sanoo.
Samoin kuin puusepät myös Björnkläder hyödyntää yli 100 vuoden käsityöperinteitä. Björnkläder sekoittaa testattuja, ajattomia materiaaleja nykyaikaisiin kankaisiin ja korkean teknologian menetelmiin. Tällä tavalla Björnkläder voi toimittaa mukavuutta ja suojaa myös Västerbottenin puusepille.