On varhainen aamu ja Vänern-järven yläpuolella on hieman sumua, kun Pelle Nyhlén ja Stefan Bäckström nousevat jatkokuljetukseen Windforce-työalukseen Ruotsin suurimmalla järvellä. Tänään järvellä on tyyntä. Kun vene suuntaa kohti Vänernin tuulivoimapuistoa, Pelle ja Stefan voivat juoda kupin kahvia, suunnitella päivän töitä ja valmistella laitteitaan.
Päivän tehtävänä on tuuliturbiinin tarkastaminen. Sekä Stefan että Pelle ovat koulutettuja kiipeilijöitä, mutta tänään Stefan kiipeää ja Pelle varmistaa. He molemmat käyttävät valjaita, kypärää ja vaatteita, jotka sopivat säähän. Tänään on pilvistä, mutta sää voi silti muuttua nopeasti.
Pitkät, vahvat köydet ovat laukussa, jotta ne voidaan helposti ottaa esille ylhäällä tuuliturbiinien päällä.
– Varusteiden kanssa ei saa olla leväperäinen. Köydet ovat kirjaimellisesti pelastusvälineemme, joihin meidän on voitava luottaa, kun roikumme sadan metrin korkeudessa ilmassa. Turvallisuuden vuoksi valmistamme kaikki valjaat itse ja kaikki laitteet tarkistetaan huolellisesti, ennen kuin niitä käytetään, kertoo Roofac Vindin operatiivinen johtaja Pelle Nyhlén.
45 minuutin venematkan jälkeen lähestymme tuulivoimapuistoa ja tämän päivän työpaikkaa. Etäisyyden päästä katsottuna tuuliturbiinin siivet näyttävät pyörivän hitaasti, mutta vaikutelma pettää.
– Tuuliturbiinin siiven uloin kärki kulkee Ystadin ja Haaparannan etäisyyttä vastaavan matkan vuorokauden aikana. Kun näet tuuliturbiinin pyörivän rauhallisesti, kärki liikkuu noin 300 kilometriä tunnissa, Pelle sanoo.
Tämä tarkoittaa sitä, että siivenkärjet altistuvat valtavalle rasitukselle. Lentävät hyönteiset, sade tai rakeet kuluttavat ja heikentävät lasikuitusiipiä hitaasti päivittäin. Siksi ne on pidettävä kunnossa, jotta tuuliturbiini toimisi kunnolla. Tuuliturbiinin siipi on pitkä – jopa 55 metriä. Tämän takia siipeä ei voi irrottaa kunnossapitoa varten. Tässä kohtaa Pelle ja Stefan auttavat.
Ylhäältä laskeudumme alas köysien avulla. Joissakin tapauksissa kiipeämme siipeen imutulppien avulla. Sen jälkeen teemme välttämättömät huoltotyöt siiville, Pelle sanoo.
Tuuliturbiiniin pääsee onneksi hissillä.
– Menemme ylös torniin hissillä. Se on todella klaustrofobisen pieni ja erittäin hidas – nousu kestää viisi minuuttia. Tosi hyvä kuitenkin, että se on olemassa.
Monimutkaisempia tapauksia varten tai sään ollessa liian huono on olemassa väliaikaisia tasoja, jotta korjaus voidaan tehdä mahdollisimman turvallisesti.
Stefan ja Pelle avaavat luukun tuuliturbiinin tasolle korkealla tornissa. Täällä tuulenpuuskat voivat olla voimakkaita, ja he kiinnittävät itsensä tason putkeen karbiinihakojen avulla. Ammattikiipeilijät on aina kytketty kahteen köyteen. Toista köyttä käytetään työköytenä ja toista varaköytenä. Jos työköysi putoaa jostain syystä, kiipeilijä kiinnittyy varaköyteen.
Oikeat vaatteet ovat tärkeitä, jotta ammattikiipeilijät voivat keskittyä työhönsä. Heillä ei saa olla liian kylmä eikä liian kuuma. Tuulenpitävät vaatteet ovat itsestäänselvyys, koska tuuliturbiinin on oltava paikassa, jossa puhaltaa kunnolla.
Kiipeilyyn sisältyy paljon voimistelullisia liikkeitä matkalla ylös tai alas. Vaatteissa on ollut monia trendejä, ja muistan erityisesti, kun kaikki vaatteet olivat vahvaa Cordura-kangasta. Kulutusta kestävää kyllä, mutta erittäin jäykkää. Olo oli kuin jääkiekkomaalivahdilla, pystyin tuskin taivuttamaan polviani, Pelle sanoo.
Uusimmissa vaatteissa yhdistyvät kestävät vahvat materiaalit ja huippumodernit tekniset kankaat, jotka ovat sekä kevyitä, joustavia että myös vedenpitäviä. Tämä helpottaa Pellen ja Stefanin työtä.
Molemmat arvostavat käteviä taskuja, joiden ansiosta työkalut ja tarvikkeet ovat alusta alkaen mukana. On todella hankalaa ja aikaa vievää päästä alas ja hakea jotain, jonka on unohtanut tai laittaa ylimääräinen villapaita, kun roikkuu tuuliturbiinin siiven kärjessä. Vaatteiden täytyy kestää sekä lämpöä, kylmyyttä, tuulta ja vettä 100 metrin korkeudessa.
Tuulipuisto Vänernissä on kymmenen tuuliturbiinia. Jotkin niistä tarkastetaan kiikareilla, toiset menemällä torniin ja laskeutumalla köydellä alas. Kauempaa katsottuna Pelle ja Stefan näyttävät pieniltä keltaisilta pisteiltä valtavassa tornissa.
Tuuliturbiinin siiven korjaaminen kestää monta tuntia. Siksi hyvin suoritetun tehtävän jälkeen on mukava mennä alas kupilliselle kahvia samalla, kun vene hitaasti lipuu kohti satamaa.
Björnkläder valmistaa työvaatteita uusimmista materiaaleista, mutta hyödyntää yli 100 vuoden kokemustaan ja perinteitä. Björnkläder yhdistää hyviksi todettuja materiaaleja nykyaikaisiin korkean teknologian kankaisiin ja tekniikoihin. Björnkläder toimittaa mukavuutta ja suojaa myös Lilla Kålvikin veneenrakentajille.